zon
Huidverbetering
Els van der Kleij
Huidverbetering
04/15/2024
5 min
0

Zo kan jij verantwoord genieten van de zon

04/15/2024
5 min
0

Droom even weg ……

‘De zon staat heerlijk te schijnen en de vogels hoor je fluiten.  Je hebt die vrolijke jurk aangetrokken en bent op weg naar het strand. Even heerlijk genieten van de warmte op je huid, maar ergens in je gedachte weet je dat je ook moet opletten want je wilt niet verbranden. 

Elk jaar komen er zoveel verschillende berichten in de media naar buiten over de zon en het gebruik van zonnebrandcrème. Voorstanders en tegenstanders van de zon. 

Enkele voorbeelden van deze berichten zijn:

  1. De zon heeft een slechte invloed heeft op de huid, vermijden dus.
  2. Ga juist de zon voor de aanmaak van Vitamine D.
  3. Gebruik geen zonnebrandcrème op je huid als je de zon in gaat
  4. Gebruik wel de gehele dag zonnebrandcrème op de huid. 
  5. Maak zelf je zonnebrandcrème van voedingsmiddelen..

Welke informatie over de zon moet je nu geloven? 

En niet onbelangrijk, hoe kun jij nou omgaan met de zon?

Waar het uiteindelijk omgaat, is dat je een balans vindt tussen de invloed van de zon en de aanmaak van Vitamine D in de huid. Beide punten hebben aandacht nodig. 

Ik vertel je graag hoe je met de zon om kunt gaan op een verantwoord manier. 

 Eerst ga ik de positieve rol van de zon toelichten. 

Waarom is de zon Positief voor je huid?

 Aanmaak Vitamine D.

Zoals je misschien weet, maakt de zon vitamine D aan in je lichaam. En dat is goed nieuws. Vitamine D is namelijk verantwoordelijk voor enorm veel processen in ons lichaam. Een paar belangrijke processen zijn: 

  1. Voor sterke botten. Vitamine D speelt een rol bij de mineraal huishouding Calcium-fosfor 
  2. Het speelt een belangrijke rol voor het immuunsysteem. (verbetert het immuunsysteem) 
  3. Het heeft een herstellend vermogen voor de huid. (bij huidproblemen) 
  4. Het heeft een rol bij het reguleren van je bloedsuikerspiegel.

Je lichaam heeft voor al deze processen elke dag 25 mg vitamine D nodig. Dit maak je aan door 15 a 20 minuten in de zon te wandelen zonder zonnebrandcrème op de huid. Deze wandeling kun je maken vroeg in de ochtend of eind van de middag. Dan is de zon minder fel dan op het heetst van de dag, terwijl hij nog wel sterk genoeg is om je vitamine D te boosten. Je ogen geven het signaal naar je hersenen dat de zon schijnt en worden de bruiningscellen geactiveerd. Draag tijdens deze wandeling het liefst geen zonnebril om je ogen dit signaal te geven. 

Bescherming van de huid

Wanneer je in de zon komt, dan worden de bruiningscellen (de melanocyten) in de huid geactiveerd. Deze cellen gaan als beschermende dakpannetjes over je lichaamscellen liggen. Hierdoor worden je lichaamscellen beschermd tegen de zon. De bruiningscellen geven je huid ook zijn bruine tintje. ( Magisch toch 😊

De zon heeft helaas ook negatieve effecten voor de huid.

Waarom is de zon Negatief voor je huid?

De huid kan verbranden

Hoewel je huid zichzelf kan beschermen tegen de straling van de zon (zie vorige punt) kan je huid dat niet oneindig volhouden. De zon heeft de kracht om je huid uiteindelijk te laten verbranden. Dit kan variëren van lichte roodheid tot felle roodheid tot zelfs blaren. Het woord ‘Verbranden’ zegt natuurlijk genoeg. Verbranden heeft huidschade als gevolg. Er worden in de huid veel vrije radicalen gevormd die uiteindelijk schade kunnen geven aan je lichaamscellen.

Huidkanker 

Wanneer je huid te vaak verbrandt en te veel bloot wordt gesteld aan de zon, kunnen er in de huid onrustige cellen ontwikkelen. 

Actinische keratose is hier een bekende vorm van. Een Actinische Keratose wordt gekenmerkt door (licht)bruin tot witte vlekken waarbij het oppervlak ruw aanvoelt en de randen matig begrensd zijn. Het komt het meest voor op zon beschenen huid, denk aan het voorhoofd en op de schedel. 

Een stadia verder van huidkanker kent diverse vormen in de verschillende huidlagen van de opperhuid. De meest voorkomende maligne (= kwaadaardig) huidkankervormen zijn basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom. Deze vormen kenmerkt zich als kleine wondjes die constant terug komen en niet genezen. Wanneer het niet goed behandeld wordt, dan worden deze wondjes groter en tasten ze steeds meer huid aan. 

Hierna volgt de ernstigste vorm van huidkanker, het melanoom. Dit is de meest ernstige huidkanker. Het uit zich op de huid als een klein plekje maar kan behoorlijk onzichtbare schade aanrichten. Wanneer deze te laat wordt herkent dan kan de kanker naar binnen treden en verspreiden in het lichaam. 

Huidkanker neemt helaas toe in onze maatschappij. Vandaar dat ik hier nog zeven tips geef om verstandig om te gaan met de zon. 


Zeven tips voor de zonbescherming van je huid 

Hoe kan je nu Wel je huid beschermen tegen de zon en de Positieve kracht van de zon opnemen?

Tip 1: Bouw de hoeveelheid zonuren geleidelijk op. 

Ga niet gelijk een hele dag naar het strand als je huid nog heel bleek is. Je huid moet eerst zijn eigen bescherming aanmaken door de huid te voorzien van een bruine kleur.

 Tip 2: Bouw de zonnebrandcrème langzaam af

Ik adviseer factor 30/50 bij de begin zon van het jaar want dan heeft je huid zelf nog geen beschermende cellen (melanocyten ) aangemaakt. Hierna zou je factor 20 kunnen gebruiken. Je huidtype blijft uiteindelijk de bepalende factor. Heb je bijvoorbeeld je een witte huid met rood haar, dan zal je altijd factor 30/50 gebruiken.  

Tip 3: Gebruik je zonnebrandcrème op de juiste wijze.

Verkeerd gebruik is; 

  1. Te weinig zonnebrandcrème gebruiken
  2. Te weinig momenten inlassen dat je de huid insmeert, elke twee uur ga je de huid insmeren. Voel je eerder aan dat de zon brandt op je huid, ga dan weer smeren. 
  3. Te lage zonnefactor gebruiken (zie vorige punt). 

Tip 4: Gebruik dagcrème en zonnebrandcrème apart

Kies dus niet voor een 2-in-1-product waar beide inzitten. De dagcrème smeer je namelijk in je huid, terwijl een zonnebrandcrème op je huid moet worden gesmeerd. Daar en tegen heeft een 2 in-1 product een korte beschermingstijd. Dit kan een valkuil zijn om je hierna niet op tijd in te smeren. Neem dus ook altijd een zonnebrandcrème mee in je tas.

Tip 5: Bescherm jezelf op heets van de dag

De zon is het sterkst tussen 11 uur en 15 uur. Bescherm jezelf dan extra goed. Draag bijvoorbeeld een petje of trek even een wit shirt aan als je op het strand bent. En ga wat vaker onder de parasol zitten. Er wordt vaak geschreven dat je de zon moet vermijden, maar dat is niet altijd mogelijk. Je kunt daarom wel creatieve oplossingen bedenken.

Tip 6: Gebruik een natuurlijke zonnebrandcrème.

Kies een zonnebrandcrème met de beste bescherming voor jouw huid. Gebruik een zonnebrandcrème met een minerale filter zoals zinkoxide of titaanoxide. Dit geeft als je het aanbrengt direct bescherming aan jouw huid. 

De zinkoxide stoot gelijk de zon af, het weerkaatst de zonnestralen van de huid af. Terwijl de synthetische zonbescherming juist de zonnestralen absorbeert in je huid, waardoor er een grotere kans is op verbranding en op huidveroudering. 

Tip 7: Kijk uit voor crèmes met verkeerde stoffen 

In veel zonnebrandcrèmes zitten ingrediënten die je liever niet op jouw huid wilt hebben.  Check daarom altijd goed de ingrediëntenlijst van je zonnebrandcrème voordat je het aanschaft.

Stoffen die je zeker wilt vermijden: Titaniumdioxide nano, alcohol denat, oxybenzone, benzophenone-5 en minerale oliën. Deze ingrediënten hebben een nadelig effect voor je huid. Ze kunnen de huid irriteren en extra uitdrogen. De parfumstoffen kunnen op de huid ook een allergische reactie geven.  Dit in combinatie met de zon werkt deze allergische reactie extra uit. 

Ga ook geen zonnebrandcrème zelf maken van zonnebloemolie of kokosolie. Deze oliën zouden een bepaalde beschermingsfactor hebben. Dit kan niet voldoende zijn als bescherming voor onze huid. Koop gewoon een goeie natuurlijke zonnebrandcrème, deze zijn getest en betrouwbaar.

Ik ben erg benieuwd wat je na het lezen mee neemt wanneer je weer de zon in gaat. Je kan een reactie schrijven onder deze blog. Ik lees je antwoord graag.  

Zonnige groet!

Reacties
Categorieën